همشهری آنلاین: یک گروه از محققان بین‌المللی دریافتند نوعی از مولکول‌های گیاهی موسوم به فیتوکروم قادر است به عنوان یک دماسنج درونی عمل کند.

مولکول‌های گیاهی از نور ماه به عنوان دماسنج استفاده می‌کنند

به گزارش ایرنا، مولکول‌های فیتوکروم پیش از این به عنوان مولکول‌های جاذب نور در طول روز شناسایی شده‌اند. اما محققان پس از انجام مطالعات گسترده در یک دوره 12 ساله دریافتند، عملکرد این مولکول‌ها در طول شب تغییر کرده و از حسگر نوری به دماسنج درونی گیاه تبدیل می‌شوند.

فیتوکروم چیزی شبیه به ترمزهای درونی گیاه است. هنگامی که این مولکول‌ها در اثر برخورد نور خورشید فعال می‌شوند، سطح دی ان ای گیاه را پوشش می‌دهند تا رشد آن را کندتر کنند. در واقع دریافت نور کافی توسط گیاهان با رشد سریع آن‌ها ملازمه ندارد. به عبارت دیگر یکی از دلایل رشد گیاهان دسترسی به نور است و زمانی که نور مورد نیاز را دریافت می‌کنند این مولکول‌ها مانع از رشد بی‌دلیل گیاه می‌شوند. برعکس زمانی که گیاه در سایه قرار می‌گیرد، فیتوکروم‌ها از دی ان ای جدا می‌شوند تا رشد گیاه تسریع شده و زودتر به نورخورشید برسد.

البته محققان تاکنون تصور می‌کردند تنظیم سرعت رشد گیاه تنها عملکرد فیتوکروم‌ها است، اما در این تحقیقات مشخص شد هنگامی که گیاه به نور خورشید دسترسی ندارد، در فرآیندی موسوم به "بازگشت تاریک" به دماسنج تبدیل می‌شوند.

شناسایی مولکول‌هایی که امکان سنجش دمای محیط را برای گیاه فراهم می‌کنند، امکان افزایش سرعت تولید مثل و رشد گیاهان و غلات را صرف نظر از تغییرات دمایی و آب و هوایی، برای متخصصان فراهم می‌کند.

بر اساس برآورد متخصصان تا سال 2050 میلادی نیاز ساکنین زمین به محصولات کشاورزی، به دو برابر افزایش می‌یابد، اما تغییرات آب و هوایی زمین یکی از موانع بزرگ تولید این حجم از محصولات محسوب می‌شود.

به اعتقاد محققان درک کامل نحوه عملکرد مولکول‌های فیتوکروم، راهگشای مقابله با شرایط دشوار کشت گیاهان و غلات در شرایط آب و هوایی امروز زمین است.

گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Science منتشر شده است.

کد خبر 351027

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha